Spitsbergen, de poolreis voor iedere avonturier.

Spitsbergen is een reisbestemming voor echte avonturiers. Je treedt tijdens deze reis in de voetsporen van legendarische poolreizigers als Willem Barentsz en Fridtjof Nansen. Daarenboven is Spitsbergen of in het Noors Svalbard, de meest noordelijk bewoonde plek ter wereld. Als dit je nog niet overtuigd heeft, lees dan zeker even waarom deze bestemming op je bucketlist moet komen!Spitsbergen - Svalbard


Spitsbergen is een eilandengroep in de Noordelijke Ijszee, op een 565 km ten noorden van Noorwegen en op 1000 kilometer verwijderd van de Noordpool. Deze eilandengroep bestaat uit drie grote en een tachtigtal kleine eilanden. De eilandengroep behoort sinds 1920 toe tot het koninkrijk Noorwegen. 60% van het landschap is bedekt met gletsjers, dit maakt het uitzicht waanzinnig mooi! Op deze eilandengroep wonen, afhankelijk van het seizoen, 3000-4000 mensen, waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad Longyearbyen.Een unieke plek op aarde


Wanneer je in Spitsbergen aangekomen bent zal je het onmiddellijk merken; thermisch ondergoed, een trui, nog een trui, nog een trui en een jas zijn hier noodzakelijk. Wanneer je inademend door je neus voel je ieder neushaartje bevriezen. Maar deze koude neem je er graag bij wanneer je het prachtige witte landschap ziet. Er groeien geen bomen in Spitsbergen, katten zijn door de wet verboden, in hotels loopt iedereen op sokken en de lucht, die is zo zuiver als het maar kan zijn. Dit is een plek op aarde waar je als mens jezelf klein voelt. Het is een plek waar je niets hoort als je stil bent, geen vogels, geen geritsel van de wind door bladeren, geen auto’s, niets. Het is werkelijk muisstil.De blauwe maand


Wanneer je een bezoek wilt brengen aan Spitsbergen raden wij jou aan om te gaan in maart. Vanaf begin februari begint de magische 'blauwe maand'. Spitsbergen verandert dan in een surrealistisch blauw decor doordat de zon niet boven de horizon komt. Vanaf eind februari komen de eerste zonnestralen weer boven de bergen uit en komt er iedere dag een uur extra daglicht bij. Vanaf eind maart wordt dan dan niet meer donker. Reis je tussen eind oktober en begin februari af naar Spitsbergen dan bevindt het landschap zich gedurende 24uur per dag in het duister, dit noemen ze de poolnachten.Het landschap


Wanneer je het landschap wil verkennen is het aan te raden dat je dit doet onder begeleiding van een ervaren gids. In Spitsbergen bevindt er zich buiten het ‘centrum’ namelijk een rode gevarenzone voor ijsberen. Je mag dit gebied enkel betreden met de nodige materialen (GPS, overlevingsspullen..) en een geweer.


Wij kozen ervoor om het landschap te verkennen met een sneeuwscooter tot aan de Tempelfjorden. Ik moet jullie erbij vertellen dat het eiland 2000 inwoners telt en zo een 4000 sneeuwscooters. Logische keuze dus dat we op deze manier het landschap gingen ontdekken.

De sneeuwscooter tocht tot de Tempelfjoren en terug tot Longyearbyen duurt zeven uur. Zeven uur lang op een sneeuwscooter door een witter dan wit landschap in een temperatuur van -25 graden.


Hier en daar spot je onderweg een rendier. Deze zijn tijdens de winter helemaal wit. De rendieren in Spitsbergen worden ook niet zo oud; na 10 jaar is hun gebit versleten omdat ze voortdurend moeten eten van bevroren grond. De gids wist te vertellen dat de dieren enkel eten in de lente en zomer wanneer ze groenvoer vinden. Tijdens de wintermaanden gaan ze in de permafrost op zoek naar enkele droge grassprietjes, dit echter enkel om hun maag- en darmstelsel actief te houden. Ze leven dus eigenlijk van hun vetreserve.


Hoogtepunten van Spitsbergen


Vooral de doodlopende klif bij een grote bevroren waterval en de Tempelfjorden waren indrukwekkend. Bij de Tempelfjorden heb je een prachtig uitzicht over de baai. Hier bevindt zich ook een oude trappershut (deze is niet meer bewoonbaar en doet enkel dienst als museum).


Een leuk weetje over deze trappershut: ooit woonde hier een jager genaamd Hilmar samen met zijn zwangere vrouw Ellen. Toen de vrouw weeën kreeg ging Hilmar de dokter halen in Longyearbyen, dat was toen twee dagen roeien. De dokter bleek niet beschikbaar dus moest hij twee dagen verder roeien naar de volgende dokter in Barentsburg. Om een lang verhaal kort te maken, toen Hilmar met de dokter bij de hut aankwam was het kindje al geboren. Het kind stelde het goed, de moeder bleek echter mentale problemen te hebben door de vele dagen in eenzaamheid en het bevallen zonder hulp in een primitieve hut. Ze vroeg de scheiding aan met Hilmar en verhuisde terug naar het vaste land.


Het stadscentrum van Spitsbergen geeft een prachtig uitzicht over de bergen en de oude steenkoolmijn. Deze is al 20 jaar gesloten, maar het was goedkoper om deze te laten staan dan hem te ontmantelen.


Wanneer je meer over Spitsbergen wilt weten kan je ook een bezoekje brengen aan het Svalbard Museum. Dit museum geeft uitleg over de geschiedenis van Spitsbergen, de natuur en de Noordpool.


In Spitsbergen bevindt zich ook de Werelzadenbank. Dit is een zadenbank waar plantzaden van zo veel mogelijk plantenrassen, voornamelijk zaden van voedselgewassen, worden opgeslagen. De wereldzadenbank wordt in de volksmond ook wel eens de 'ark van Noach' genoemd.Uniek aandenken


Ben je trouwens op zoek naar een uniek aandenken van deze mooie plek dan kan je in de plaatselijke sportwinkel in de omgeving van het Radisson Blue hotel een paspoort stempel van Svalbard gaan halen. Wil je liever je backpack versieren kan je in de plaatselijke souvenirswinkel in de hoofdstraat een mooi logo van de stad vinden!Reizen naar Spitsbergen


Dagelijks is er 1 heenvlucht van Tromsø naar Spitsbergen. Spitsbergen is een onderdeel van Noorwegen, maar hoort niet tot de Schengen zone. Je moet op de luchthaven dus de douane passeren. Een visum heb je niet nodig, enkel je paspoort. Aangekomen op de luchthaven kan je ook hier net zoals in Tromsø, flybussen nemen die je afzetten aan de hotels. Deze bussen stoppen aan ieder hotel in Spitsbergen en pikken je op de dag van je terugvlucht ook hier weer op. Zorg dat je goed voorbereid bent op je vertrek. De temperatuur zakt hier in de winter ver onder nul dus laagjes, laagjes en nog eens laagjes zijn een must.Verblijven in Spitsbergen


Vermits Spitsbergen voornamelijk dienst doet als onderzoekcentrum zijn er maar een beperkt aantal hotels aanwezig op het eiland. Wij verbleven in het Radisson Blue Polar hotel.

Het hotel beschikt over een gemeenschappelijk terras met hot tubs in de openlucht.

Alle kamers van het hotel hebben een minibar of een koelkast, een tv en een bureau. Sommige kamers hebben ook een Nespresso-apparaat.

Lokale specialiteiten en internationale gerechten worden geserveerd in het restaurant Nansen, en drankjes en lichtere maaltijden zijn verkrijgbaar bij de Barentz Pub & Spiseri. Elke ochtend wordt er een ontbijtbuffet geserveerd.