Het Noorderlicht spotten in Tromso, Noorwegen.


Hoog in Noorwegen vind je de stad Tromso. Een knusse stad, maar bovenal de ideale plek om het Noorderlicht te zien. De ideale periode om naar Tromso, oftewel het Parijs van het Noorden, te reizen is de winter. Benieuwd hoe het is om het Noorderlicht in Tromso te zien? En hoe je best deze reis boekt? Je leest er alles over hieronder!Tromso


Tromso ligt op 70° noorderbreedte, wat overeenkomst met de geografische breedte van Alaska en Siberië. De stad ligt dus boven de poolcirkel, waardoor er tussen eind mei en half juli de middernachtzon te zien is. Van eind november tot half januari heeft de stad te maken met de poolnachten. Het stadscentrum en de luchthaven liggen op het eiland Tromsøya, dat via de 1016 m lange Tromsøbrug en een tunnel, met het vasteland verbonden is.Wat te bezichtigen?


De binnenstad van Tromsø is heel gezellig. Traditionele pittoreske huisjes, een autovrije winkelstraat, gezellige koffie- en lunchbars en dit allemaal met een waarzinnig mooi uitzicht op de bergen en het water. Je kan hier tal van activiteiten doen: het noordpoolmuseum, het polaria of de ijszeekathedraal bezoeken.

Wanneer je optimaal wil genieten van het wondermooie uitzicht raden wij je aan om de kabeltram naar Fjellheisen te nemen. Fjellheisen is het hoogste punt in Tromsø. Vanaf deze besneeuwde heuveltop krijg je een mooi uitzicht over de hoofdstad. Het is een kleine 5 kilometer wandelen van het centrum tot de overkant van het water waar de ingang van de kabeltram is. Een ticketje voor de kabeltram kost 210 NOK (22 euro), maar is dit zeker waard.Het Noorderlicht


Of je het Noorderlicht wel of niet ziet, hangt af van veel factoren. Onder andere van het weer, de zonneactiviteit, locatie maar ook van lichtpollutie. Een beetje geluk moet je dus hebben om het te zien en tijdens onze reis hadden we dat! Uren aan één stuk kon je de lucht zien verkleuren in prachtige groene, gele en paarse kleuren. Dankzij de professionele begeleiding van Bert, Elisa en onze chauffeur Jarek raakte we op de meest prachtige locaties om foto's te nemen.Tips: fotograferen van het Noorderlicht


Wanneer is er Noorderlicht?

De meeste kans op noorderlicht is van oktober tot maart. Na april is het niet meer te zien.

Rondom december is er nauwelijks daglicht bij de poolcirkel. De kans op het zien van het noorderlicht is dan groter, omdat het noorderlicht alleen 's avonds en 's nachts te zien is.


Waar kan ik het vinden?

Voordat wij naar Noorwegen trokken installeerde we de app 'Norway Lights'. Deze app geeft een 3-daagse weersvoorspelling van het Noorderlicht. De app geeft dus concreet weer hoeveel bewolking er gaat zijn in verschillende Noorse steden en hoe groot de kans is op het zien van het Noorderlicht.


De beste locatie.

Foto's van het Noorderlicht maak je bij voorkeur in een omgeving met weinig omgevingslicht. Zelfs wanneer je met het blote oog het Noorderlicht zwak ziet kan je camera het licht vaak al wel detecteren. Het bepalen van de compositie van je foto is moeilijk. Het licht komt namelijk als een slang aan de horizon en hangt niet stil. Het verplaatst zich door de lucht.


Welke camera?

Het beste is een camera met een gevoelige sensor en een lichtgevoelige lens. Noorderlicht fotografie is een bijzondere vorm van landschapsfotografie een groothoekles geeft vaak het beste resultaat. Als je deze niet hebt is een standaard kit-lens en een digitale camera ook prima.

Maak ook gebruik van een stevig statief, zo staat je camera stabieler bij het nemen van je foto's.

Het spijt ons om dit te zeggen, maar het Noorderlicht fotograferen met een smartphone is heel lastig. De camera's in je smartphone zijn meestal minder geschikt voor dit natuurfenomeen.
Wil je Tromso bezoeken in de winter? Zo plan je je trip.


Vanuit Amsterdam vliegen er dagelijks meerdere vluchten richting Tromso. Je moet wel een overstap maken in Oslo. Indien je vroegtijdig je vliegtickets koopt heb je de beste kans om goedkope tickets te scoren. Wanneer je aankomt op de luchthaven van Tromso kan je flybussen nemen richting het centrum van de stad. Voor een enkel ticket betaal je 90 NOK, ongeveer 9 euro. De flybussen stoppen vlak voor de luchthaven en rijden rechtstreeks naar het centrum van Tromso. Hier stoppen ze op diverse locaties in de buurt van de bekendste hotels. Wil je echter geen 90 NOK betalen, dan kan je ook een bus van het openbaar vervoer gebruiken. Deze kan je vinden door aan de uitgang van de luchthaven de trap naar beneden te nemen. Je loopt dan even door de parkeergarage en aan de achterkant van deze garage stoppen de bussen. Deze bussen stoppen op meerder locaties in de stad, ze zijn echter iets minder comfortabel dan de flybussen.Verblijven in Tromso


Wij verbleven in het Comfort Hotel Xpress Tromso. Dit eco-gecertificeerde hotel ligt in het centrum van Tromso en biedt eenvoudige kamers met gratis WiFi en een flatscreen-tv. De winkelstraat Storgata bevindt zich op slecht 1 minuut wandelen van het hotel. Ontbijtproducten, snacks en drankjes kunnen worden gekocht in de handige 24-uurslobbywinkel. Verschillende restaurants, cafés en bars zijn te vinden op wandelafstand.