De mooiste Land Art van Belgische Limburg.

Waarom een museum bezoeken als je ook kunst kan maken en bewonderen in de natuur? Het was in de jaren 60 dat een groep jonge kunstenaars het anders ging doen. Ze verlieten de instituties van de kunstwereld en trokken de natuur in. Het landschap werd hun materiaal en ze maakten de mooiste werken. En ja hoor, ze bestaan nog steeds; de bossen waarin een wandeling een avontuur kan worden. In Belgisch Limburg liet de Nederlandse Land Art-kunstenaar Will Beckers zijn creatief talent los en creëerde hij met natuurlijke materialen kunstzinnige, speelse elementen. Benieuwd waar je zijn Land Art kan bewonderen? Lees dan zeker verder.In the Eye - Forest theater


In Hechtel-Eksel kan je het bostheater vinden. Het doel van dit openluchttheater is om de mens en de natuur te verbinden via cultuur en kunst. Het design van het bostheater heeft één focuspunt, in dit punt komen alle lijnen van het kunstwerk samen. In dit geval is het focuspunt het podium. Het is een open ruimte die de mogelijkheid biedt voor artiesten om in de natuur hun talent te tonen aan toeschouwers. Volg de weg naar het bos en beland zomaar in een natuurlijk theater!
Back to the Roots


Gebaseerd op het idee ‘Encountering the first life forms on earth, the amoeba’. Creëerde Will Beckers dit prachtige land artwork in Pelt, Limburg. Het kunstwerk bevindt zich in het midden van een meer op een eiland en heeft de vorm van een “dome”, een behuizing voor mens en dier. Doormiddel van deze vorm wil hij teruggaan naar het begin van ons bestaan oftwel Back to the Roots staat symbool voor een vorm die nog niet door de menselijke hand is aangeraakt. Omdat het kunstwerk gemaakt is uit wilgentakken begint het kunstwerk te groeien naarmate de tijd vordert en verandert het kunstwerk dus zonder dat de mens het aanraakt. Wat een prachtig concept toch?!
Into the Trees


Deze gevlochten sculptuur, zal al groeiend een weg vinden tussen de bomen in een bijna dierlijke vorm. Het uitvergrootte nest van enorme afmeting geeft een vreemd beeld aan de omgeving. Het kunstwerk vormt een vertrekpunt terwijl het al slingerend zijn weg zoekt tussen de bomen. Het ligt dan ook op een locatie vanwaar vele wegen vertrekken en toekomen in en uit het bos. De wilgentakken zijn op een speciale wijze gedraaid gevlochten waardoor het sculptuur een mooie beweging maakt, al groeiend ‘into the Trees’.
Forest Follies


Goed verscholen in de Sahara in Lommel leidt een meters lang stenenpad via tunnels naar een met duizenden wilgentakken gevlochten, monumentale constructie. Het lijkt of de speelruimten al eeuwen aanwezig zijn en op een organische en natuurlijke manier zijn ontstaan in de natuur. In dit speelbos kunnen kinderen spelenderwijs een geheimzinnige, onbekende wereld ontdekken. De Nederlandse kunstenaar Will Beckers zegt hierover: “Kinderen voelen zich tijdelijk in een andere natuurlijke wereld, een omgeving met een aanwezig mysterie. “ Ga op ontdekken met je kinderen en laat je verwonderen in dit bijzondere speelbos.
Wil je deze Land Art zelf ontdekken? Dat kan zo:


- Kunstwerk ‘Forest Follies’ kan je ontdekken door een bezoekje te brengen aan de Sahara in Lommel. Volg de blauwe route (3km) deze brengt je naar het speelbos.

- Kunstwerk ‘Into the Trees’ kan je ontdekken door een bezoekje te brengen aan Pijnven in Hechtel-Eksel. Meters voor de parking van het wandelgebied kan je aan de rechterkant het kunstwerk vinden.

- Kunstwerk ‘Back to the roots’ kan je ontdekken door een bezoekje te brengen aan de Sevensmolen in Pelt. Volg het wandelpad achter de molen, dit brengt je rechtstreeks naar het kunstwerk.

- Kunstwerk ‘In The Eye’ kan je ontdekken door je auto te parkeren aan de sporthal in Eksel en de wandelweg richting de voetbalvelden te bewandelen. Wanneer de sportvelden eindigen zal je links het theater zien liggen.