5 x wat je zeker moet doen tijdens je citytrip naar Lissabon.

Lissabon, de hoofdstad en tevens grootste stad van Portugal. De hoofdstad bevindt zich aan de noordelijke oever van de Taag en strekt zich uit over zeven heuvels. Bereid je dus maar voor op stevige hoogteverschillen in de stad. In Lissabon vind je schilderachtige, smalle straatjes, grote winkelaveneus, oude pleinen en fonteinen. Wij zetten de vijf leukste hotspots even voor je op een rijtje.


Torre de Belém.

De Torre de Belém, is een verdedigingstoren aan de oever van de Taag. Het bouwwerk is in het begin van de 16de eeuw opgericht om de ontdekkingsreizen van Vasco de Gama te herdenken. In 1580 toen Spaanse troepen Portugal binnenvielen kreeg de toren de functie van gevangenis. De gevangenen werden in de kerkers op de onderste verdieping van de toren gehouden, waar de cellen regelmatig onderliepen met water.

Deze bezienswaardigheid staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is zeker een bezoekje waard.

Toeristische informatie.

- Neem tram 15 vanuit het centrum van Lissabon tot de halte Belém-Jerónimos. Nu is het nog een kwartiertje te voet naar de toren.

- Een toegangsticket kost 8,5€. Wij raden je aan om een toegangsticket op voorhand te kopen zodat je lange wachtrijen kan overslaan.

- Openingsuren (met uitzondering van de feestdagen): tijdens de zomermaanden (mei tot en met september) van 10.00uur tot 18.30uur en in de wintermaanden (oktober tot en met april) van 10.00uur tot 17.30uur.


Het Hiëronymietenklooster.

Het Hiëronymietenklooster oftewel Het Mosteiro dos Jerónimos is één van de bekendste bouwwerken in Lissabon. Het klooster is gebouwd in de Portugese Manuelino-stijl, een laatgotische stijl die je enkel kan terug vinden in Portugal. Een reden des te meer waarom dit klooster op de UNESCO-Werelderfgoedlijst pronkt en zeker een bezoekje waard is tijdens je citytrip naar Lissabon.

Na de terugkeer van Vasco de Gama uit India liet de toenmalige koning Manuel 1 een nieuw klooster bouwen. Dankzij de ontdekkingstochten van Vasco de Gama was koning Manuel 1 namelijk de rijkste vorst in Europa geworden.

Het klooster zou dienst doen voor de Hiëronymietenorde. Deze orde had de rol om voor de ziel van de koning te bidden en zeevaarders spiritueel bij te staan.

Na het overlijden van Vasco de Gama krijg hij, net zoals vele andere bekende geschiedkundige figuren uit de Portugese geschiedenis, een laatste rustplaats in de Santa-Mariakerk van het klooster.

Toeristische informatie.

- Het klooster is het hele jaar geopend (met uitzondering van feestdagen).

- Tijdens de wintermaanden (oktober tot en met april) kan je het klooster bezoeken van 10.00 uur tot 17.30uur.

- Tijdens de zomermaanden (mei tot en met september) kan je het klooster bezoeken van 10.00uur tot 18.30uur.

- Toegang tot de Santa Maria kerk is gratis.

- Toegang tot het klooster bedraagt 10€.

- Je bereikt het klooster met tram 15 (halte Belém-Jerónimos) vanuit het centrum van Lissabon.

- Let op! Vermits je een klooster betreedt moeten je schouders altijd bedekt zijn.De wijk Alfama

Alfama is de oudste wijk van Lissabon en ligt aan de voet van het Castelo de São Jorge. De naam ‘alfama’ komt van het Arabische woord ‘al hamma’, wat ‘baden’ of ‘fonteinen’ betekent. De wijk typeert zich door vele smalle straatjes met poorten en trappen. Op verschillende plaatsen in de wijk kan je prachtige muurschilderingen terug vinden. Wanneer je door de straten slentert ruik je verse vis en hoor je overal fadomuziek. Breng ook zeker een bezoekje aan het uitkijkpunt van deze wijk. Hier heb je een prachtig panoramisch uitzicht over Lissabon.Het Carmoklooster en De Santa Justa lift.

Het Carmoklooster werd tijdens een hevige aardbeving in 1755 grotendeels verwoest. Dit is dan ook de reden dat je de dag van vandaag enkel nog ruïnes van deze gotische kerk kan bezoeken. Het klooster biedt onderdak voor een archeologisch museum met een diverse collectie aan opgegraven voorwerpen uit de Portugese geschiedenis. Je kan er onder andere prehistorische voorwerpen en enkele gemummificeerde lichamen bekijken.

De leukste manier om het klooster te bereiken is via de Elevador de Santa Justa. Deze lift verbind de laaggelegen Rua Santa Justa met het hooggelegen Campoplein. De lift werd gebouwd in 1902 en bestaat volledig uit ijzer en glas.

Toeristische informatie:

- Het klooster is geopend van oktober tot en met mei van 10.00uur tot 18.00uur en van juni tot en met september van 10.00uur tot 19.00uur.

- Een bezoek aan het klooster kost 4€.

Voor de lift betaal je 5.15€.Monument van de ontdekkingen.

Het Monument van de Ontdekkingen werd gebouwd ter ere van Hendrik de Zeevaarder die al ruim 500 jaar geleden overleden is. Het monument is van witte steen met vooraan een beeld van Hendrik zelf, omringd door beroemde Portugezen waaronder onder meer Vasco da Gama. Op het monument is 1 vrouw aanwezig, Felipe van Lancaster, de moeder van Hendrik en het grote brein achter de Portugese ontdekkingsreizen. Wanneer je het monument bezoekt krijg je er een prachtig uitzicht op de Ponte 25 de Abril en het Christusbeeld aan de overkant van de Taag gratis bij.


Verblijven in Lissabon


Wil je centraal in Lissabon verblijven, dan raden wij hotel Tempo FLH Hotels Lisboa aan. Het hotel ligt vlak naar de Santa Justa lift, in de wijk Santa Maria Maior en is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Er zijn diverse metroverbindingen beschikbaar op wandelafstand van het hotel. De kamers zijn eenvoudig maar modern ingericht en bieden de perfecte ontspanning na een dagje wandelen in Lissabon.


Hoe geraak je in Lissabon?


Vanaf Amsterdam Schiphol gaan dagdagelijks rechtstreekse vluchten naar Lissabon. Ook vanaf Rotterdam of Eindhoven gaat er een paar keer per week een directe vlucht richting Portugal.

Wij kozen ervoor om vanuit de Algarve (Faro) richting Lissabon te trekken met de trein. Een ticketje voor de trein reserveer je wel best op voorhand, je kan dan ook zelf je plaats op de trein kiezen. De treinrit duurt ongeveer 3uur en 30min, dit op een comfortabel uitgeruste trein. De trein stopt in station Santa Apolonia te Lissabon van hieruit kan je metrolijn Azul nemen naar het centrum.