Cenote Suytun, een trip naar de Mexicaanse ‘onderwereld’.

Een cenote is een ondergrondse watergrot met felblauw water. In Mexico zijn er ruim 3000 cenotes te vinden. De Maya’s zagen deze plekken als een poort naar de onderwereld, een heilige plek dus! Ze gebruikten deze plekken om offers te brengen aan hun Goden. Ja, ook menselijke offers. Uit de vele cenotes is onze favoriet de cenote van Suytun. Hieronder geven wij je enkele tips voor je bezoek aan deze cenote.Cenote Suytun


De cenote Suytun kwam ik toevallig tegen op Instagram enkele dagen voor onze reis naar Mexico. Hij zag er zo gaaf uit! Een bezoek aan deze cenote was dus een must tijdens onze reis. De cenote is een ondergrondse grot, waar het muisstil is en je het gevoel krijgt of je de ‘onderwereld’ betreden hebt. Het water in deze cenote is ondiep, je mag er dus niet in duiken, maar snorkelen of afkoelen gaat prima. In het midden van de cenote vind je een platform, dit is er door de eigenaars bijgebouwd en hoorde dus niet oorspronkelijk bij de cenote. De naam Suytun betekent ‘centrale steen’ dit is een verwijzing die gemaakt wordt naar het platform in de cenote. Dankzij dit platform kan je er super leuke foto’s maken!Hoe geraak je er


De Cenote Suytun ligt op een kleine afstand van Valladolid en het wereldbekende Chichen Itza. Hierdoor is het leuk om onderweg naar deze locatie even de cenote aan je planning toe te voegen en te stoppen. Veel toeristen bezoeken de populaire en druk bezochte Cenote Ik Kil, maar de Cenote Suytun is even prachtig en een minder druk alternatief!

Je bereikt de cenote best met een huurauto, er zijn ook bustours die er stoppen, maar hierdoor gaat het mysterieuze elementen van alleen aanwezig zijn op deze locatie verloren.


Afstand van Chichen Itza – 50 minuten rijden – 55km

Afstand van Valladolid – 13 minuten – 8 km

Afstand van Tulum – 1 uur 19 minuten – 94 km


Navigatie tip! Wanneer je reist door Mexico en geen Mexicaanse SIM hebt, kan je best de app Maps.me downloaden. Deze app geeft de exacte reisroute weer zonder dat je internet nodig hebt. Je moet enkel op hotel even de kaart van Mexico downloaden en dan ‘Chan Suytun’ als navigatiepunt ingeven (20°41’54.03”N 88°07’34.96”W).
Wat kan je verwachten op de locatie?


In de Suytun Ranch vind je twee cenotes, de belangrijkste is de Suytun cenote. Hij staat bekend om zijn licht ingang in het midden van de cenote. Hierdoor kan er daglicht binnendringen dat prachtig weerkaatst op het water.

De cenote is toegankelijk via een stijle trap (die voorzien is van stenen en een touw), mensen die minder goed te been zijn, slaan een bezoek aan deze cenote dus best over. De stenen in de cenote zijn ook vaak vochtig waardoor ze slipperig zijn en het gevaarlijk kan worden.


Wanneer je op de locatie komt betaal je inkom, 120MXN pesos – 6,50 dollar – 5,80€, voor de reddingsvesten (die verplicht zijn om te mogen zwemmen in de cenote) betaal je 30 MXN pesos – 1,6 dollar - 1,45€. Je kan de cenote bezoeken van 09u00 ’s morgens tot 18u00 ’s avonds. Er zijn lockers, kleedkamers en douches aanwezig op de locatie. Wil je de cenote bezoeken zonder al te veel toeristen, zorg dan dat je rond 09u00 ’s morgens aanwezig bent. Rond 10u00 arriveren de eerste tourbussen.Wil je de cenote zien met de lichtstraal?


Wil je gaan voor een foto met de lichtstraal? Dan moet je vooral heel veel geluk hebben. Je hebt een zonnige dag nodig met weinig wolken. Daarnaast is er het nodige stof in de lucht nodig om de prachtige ‘beam’ te bekomen. Indien deze twee voorwaarden zijn voldaan en je in de vroege namiddag op de locatie bent dan kan je kans hebben om de perfecte lichtstraal te zien. Wij konden een glimps opvangen van een ochtend ‘beam’ (welke nog niet volledig door de opening valt).
Wat neem je best mee?


Snorkelmateriaal.


Wil je gaan snorkelen in de cenote zorg dan dat je je eigen snorkelmateriaal bijhebt. Niks zo hygiënisch als je eigen snorkelspullen. Daarnaast mag je zeker je zwembroek of bikini niet vergeten en een handdoek om je af te drogen.


Biologische zonnemelk.


Het water in cenotes is fragiel. Hierdoor kan het ‘wildlife’ in de cenotes worden aangetast door vervuilende zonnemelk. Daarnaast zijn niet-natuurlijke zonnefilters niet enkel schadelijk voor de natuur, maar ook voor je eigen huid. Het is wetenschappelijk bewezen dat de chemische filters een directe oorzaak zijn van het wereldwijd afsterven van de koraalriffen. Behandel de natuur en omgeving dus met respect en ga voor een biologisch gecertificeerde zonnemelk.


Een zaklamp en fotocamera.


Een cenote is een donkere plaats, je bevindt je namelijk onder de grond. Indien je graag wat meer licht wenst voor het nemen van je foto’s kan je gebruik maken van een zaklamp om je foto’s en de ruimte extra te belichten.