5 prachtige wandellocaties in Limburg.

Limburg, de groene long van Vlaanderen. De ideale plek om te wandelen, fietsen en te genieten. Pittoreske dorpen in de Maasvallei, akkers en boomgaarden in Haspengouw, avontuur in Bosland en de weidse heide in het Nationaal Park Hoge Kempen. Limburg heeft voor elke wandelaar wat moois in petto. Wij maakten een lijstje van onze favorieten! Scroll gauw verder en ontdek alles over de leukste wandelspots in Limburg.Connecterra


Connecterra, de plek waar meer dan een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden op volle toeren draaide. Vandaag de dag kan je hier genieten van een prachtig landschap en uitgestrekte panorama’s van de natuur. Met een hoogte tussen 50 en 100 meter is het Nationaal Park Hoge Kempen het hoogste deel van de Kempen. Dit hoogteverschil zorgt ervoor dat je tijdens je wandeling op regelmatige basis getrakteerd wordt op waanzinnig mooie uitzichten!


De bossen van het natuurgebied bestonden vroeger voornamelijk uit naaldhout. Dit hout werd gebruikt als stuthout voor de steenkoolmijnen. Toen de mijnen echter dicht gingen zijn de bossen stilaan omgevormd tot meer natuurlijkere bossen.


In het oosten van het natuurgebied heeft de Maas een 60 meter diepe vallei gecreëerd, prachtig om te zien! Wist je trouwens dat het Nationaal Park en de resterende gebouwen van de steenkoolmijn kandidaat zijn om erkend te worden tot UNESCO werelderfgoed? Zeker de moeite dus om een bezoekje te brengen aan dit Nationale park!Praktische informatie.


- Omdat het gebied vroeger niet toegankelijk was voor bezoekers is het hele gebied nog steeds omheind.

- Om het wandelgebied te onderhouden betaal je een kleine vergoeding aan de ingang. Volwassenen 3 euro, kinderen <3 jaar zijn gratis.

- Openingsuren: april t.e.m september van 10.00u tot 18.00u, van oktober t.e.m maart van 10u00 tot 17u00

- Wandelroutes: 1,4km, 3,9km, 7,4km, 10,9km, 13km


Adres:


Hoofdtoegangspoort Nationaal Park Hoge Kempen

Zetellaan z.n.

3630 Maasmechelen (Eisden)

BelgiëHet Hageven


Het Hageven is een natuurgebied in het noorden van de Belgische provincie Limburg. Samen met het aangrenzende gebied De Plateaux in de Nederlandse provincie Noord-Brabant is dit het internationale natuurgebied Plateaux-Hageven. Deze grensoverschrijdende samenwerking zal je ook merken wanneer je plots een grenspaal ziet opduiken in het midden van het landschap tijdens je wandeltocht.Het Hageven ligt in de gemeente Pelt en omvat 350 hectare duinen, droge en natte heide, vennen en rietlandschap. Tijdens je wandeling loop je door een gebied dat begraasd wordt door Galloway-runderen. De kans is dus groot dat je pad gekruist wordt door een rund om U tegen te zeggen (het zijn namelijk ontzettend grote beesten). Deze runderen zijn echter niet gevaarlijk, ze zijn het namelijk gewoon dat wandelaars hun pad kruisen en poseren zelfs mooi voor je foto’s.


Praktische informatie.

- Het wandelgebied is gratis toegankelijk.

- Vogelkijkhutten zijn verspreid over het natuurgebied. Voor vogelspotters dus de place-to-be.

- Honden zijn welkom in het natuurgebied, maar moeten wel aan een leiband.

- Wandelroutes: 1,5km, 6,7km, 9,7km


Adres:

Bezoekerscentrum De Wulp

Tussenstraat 10

3910 Pelt

BelgiëPijnven


Het Pijnven is een provinciaal domein waar maar liefst 2000ha bos op je wacht. Het domein is gelegen in de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Pelt. In het westelijk deel van het bos, in de gemeente Hechtel-Eksel, is een bosmuseum gevestigd dat de geschiedenis en de ecologie van het Kempens bos toont. Dit is tevens ook de startplaats van de wandelroutes. Heb je jonge kinderen? Dan gaan zij zich kunnen uitleven tijdens de Bosbewonersroute van 2,4km. Deze route leidt je langs tien houten dieren zoals de vos, specht, het everzwijn… De kinderen moeten de dieren zoeken en via speelse opdrachten de vaardigheden van de dieren met die van zichzelf vergelijken. Wie kan er het verste springen? Papa, mama, broer, zus of toch misschien de kikker? Super leuk als gezinsuitje!


Praktische informatie.

- Het wandelgebied is gratis toegankelijk.

- Sommige delen van het bos zijn afgeschermd voor de wandelaars omdat het beschermd natuurgebied is.

- Honden zijn welkom in het natuurgebied, maar moeten wel aan een leiband.

- Wandelroutes: 2,4 km, 6,4km (digitale wandeling), 10,2km


Adres:

Startplaats Pijnven

Kiefhoekstraat 16

3940 Hechtel-Eksel

BelgiëSahara


De Sahara, bedoel je nu echt een woestijn in Limburg? Nee hoor, geen kamelen te bespeuren in Limburg, wel zand, véél zand! De Lommelse Sahara is een zand- en duinlandschap met een grootte van 193ha. Dit is het resultaat van zandontginning tijdens de jaren 50 en 60. Wanneer je door het gebied loopt word je omringd door naaldbossen met op het einde een enorme zandvlakte en jawel, een meer. Een echte oase van rust! Wil je graag nog wat extra genieten van het gebied? Waag je dan aan een beklimming van de uitkijktoren met een hoogte van 30 meter. Deze indrukwekkende constructie beschikt over drie platforms die je een wijde blik op de omgeving bieden. Wist je trouwens dat de Lommelse Sahara in 2005 werd uitgeroepen tot één van de “Allermooiste plekjes van Vlaanderen”?


Praktische informatie.

- Het wandelgebied is gratis toegankelijk.

- De Lommelse Sahara vormde het decor voor enkele Vlaamse films en tv-series waaronder; Frits en Freddy, The Team, Tabula Rasa, De Bende van Jan de Lichte…

- Bij De Soeverein kan je hangmatten uitlenen, dit tussen 15 maart en 15 oktober. Ideaal voor een heerlijk relax-dagje.

- Honden zijn welkom in het natuurgebied, maar moeten wel aan een leiband.

- Wandelroutes: 2,9 km, 5,9km, 12km


Adres:

De Soeverein

Sportveldenstraat 10

3920 Lommel

België
Blotevoetenpad


Met zomerse temperaturen kan een verfrissend blotevoetenpad eens deugd doen. In Zutendaal bevindt zich het allereerste blotevoetenpad van Vlaanderen. De voormalige kiezel- en zandgroeve, het decor waarin het blotevoetenpad is gemaakt, biedt zowel afwisseling als spanning en een unieke beleving. Heb je altijd al willen weten hoe het voelt om op blote voeten in de natuur rond te lopen?

Laat je voeten dan verwennen met waterpartijnen, zandheuvels, steile hellingen, boomsnippers, hout… en dat tijdens een route van 3km. Onderweg kom je onder andere een houten uitkijktoren, een doolhof en een hangbrug tegen wat deze ervaring net dat tikkeltje unieker maakt!Praktische informatie.

- Het pad is toegankelijk mits het betalen van 4 euro voor een kind, 5 euro voor een volwassenen.

- Op de locatie zijn lockers aanwezig om handdoeken, je schoenen en persoonlijke spullen te bewaren.

- Wandelroute: +/- 3km


Adres:

Lieteberg

Stalkerweg z/n

3690 Zutendaal